Zločin u Ždrimcima

SENSE Tribunal: DEN HAAG, 30.10.2006.

Selo Ždrimci kraj Gornjeg Vakufa napadnuto je 18. januara 1993. godine. Muamer Trkić, koji je svedočio na suđenju šestorici vojnih i političkih čelnika nekadašnje Herceg Bosne, imao je tada 16 godina. Opisao je kako je selo najpre granatirano a zatim su u njega ušli pripadnici HVO i isterivali žitelje iz kuća i skloništa.

Trkić je zajedno sa još oko 40 muškaraca zatvoren u jednu garažu u kojoj je bio zatočen 11 dana. Vojnici koji su ih zarobili, potvrdio je svedok, imali su maskirne uniforme i oznake HVO na rukavu. Nakon dva dana naloženo mu je da ode do sela Vrse, udaljenog oko kilometar i po, i obavesti meštane šta se dogodilo u Ždrimcima kako bi "shvatili da im je bolje da se predaju".

Umesto u Vrse, svedok je otišao do svoje kuće gde je zatekao majku i sestru sa opekotinama na rukama, zadobijenim prilikom gašenja kuće i štale koje je HVO zapalio. Trkić se zatim vratio u garažu gde su pripadnici HVO premlaćivali i maltretirali neke od zatočenika. Njih petnaestak je ubrzo odvedeno iz garaže i autobusima prebačeno, kako je svedok kasnije saznao, u Prozor.

Muamer je garažu privremeno napustio i drugi put kada se kao dobrovoljac prijavio "da u selu pokopa dva tela". Idija Trkić bio je ubijen "metkom u sred čela", dok je druga žrtva koju je pokopao, Ahmo Ćatić, imao više prostrelnih rana na telu. 

Tužilaštvo je Trkićevim svedočenjem nastavilo izvođenje dokaza o zločinima koje su prema optužnici pripadnici HVO počinili u Gornjem Vakufu i okolnim selima tokom napada izvršenih u januaru 1993.godine.

3 komentara

  1. vozdra…
    vidio sam da si ostavio komentar na mom blogu i pitao za onu sliku…ma nema ba nikakvih problema…stavicu tvoj blog kao reklamu na moj blog…
    ako hoces javi se na mail, pa mi reci ko si…mozda se i znamo 🙂
    pozz

  2. Hvala ljudi! Istina se ne može sakriti. Potrebno je govori da se ne zaboravi o svakom našem zapaljenom selu, i gradovima i žrtvama koje mi tako lahko zaboravaljmo. Dok se drugi bore za svoje bojovnike, mi ni civilne žrtve nismo dostojno ispratili na ahiret. Zločinci se šetaju, niko ne radi ništa da se uhapse, a da ne govorim o našim borcima koji su stradali, oni nikada neće doći na dnevni red, ako se nastavimo ovako pasivno ponašati.

Komentariši