Glavni krivac za početak rata u Gornjm Vakufu je HVO!

SENSE Tribunal: DEN HAAG, 16.10.2006.

Britanski obavještajac Endrju Dejvid Vilijams/Andrew David Williams, u nastavku suđenja šestorici bivših čelnika Herceg Bosne, svjedoči o sukobima između Hrvatskog vijeća obrane i Armije RBiH na području Gornjeg Vakufa krajem 1992. i početkom 1993. godine.

Kao pripadnik britanskog bataljona UNPROFOR, svjedok je u vrijeme na koje se odnosi optužnica bio zadužen za prikupljanje operativnih podataka za bezbjedan prolazak konvoja kroz to područje, a bio je prisutan i brojnim sastancima zapovjednika HVO i Armije BiH organiziranih radi smirivanja situacije i postizanja sporazuma o prekidu vatre nakon izbijanja sukoba.

Prema Williamsu,

glavni krivci za početak sukoba u Gornjem Vakufu bili su pripadnici HVO, a kao neposredan povod naveo je incident iz januara 1993. godine kada je pripadnik HVO po imenu Vlatko Rajić mučki ubio mentalno retardiranu osobu muslimanske nacionalnosti, odsjekavši joj glavu koju je potom šutirao poput lopte,

što je izazvalo oštre reakcije stanovništva i pripadnika Armije BiH.

S druge strane, napetost je rasla s objavljivanjem detalja tada aktuelnog Vens-Ovenovog/Vance-Owen plana koji je predviđao kantonizaciju BiH, a prema kojem bi, da je potpisan, Gornji Vakuf pripao Hrvatima.

Pošto su Hrvati željeli svoju državu – Herceg Bosnu a ne hrvatski kanton u nekoj drugoj državi – oni su se počeli grupisati u Gornjem Vakufu i oko njega. Svjedok je naveo da je zapovjednik operativne zone sjeverozapad koja je u to vrijeme djelovala u i oko Gornjeg Vakufa bio Željko Šiljeg, kojem je prvi nadređeni u komandnom lancu bio optuženi Milivoj Petković.

Komentariši